Най- смисленият коледен подарък

Твърдим, че обичаме децата си и те са най- скъпото за нас. Ако действително е така, е време да си дадем ясна сметка, че те нямат нужда от баснословно скъпи подаръци по празниците и моментално изпълнение на всеки каприз. Децата ни имат нужда от безусловна любов и сигурност. Голяма част от тази сигурност е финансовата стабилност на родителите. И изобщо няма никакво значение дали месечният доход в семейството е 1 000 или 10 000 лв. „Много“, „малко“ и „достатъчно“ са доста разтегливи понятия.

 • Отдавна икономическите анализатори са установили, че всеки е в състояние да заделя месечно 10 % от семейния си бюджет без това да промени стандарта на живот. Напротив- ще дисциплинира спестяването.
  У нас никой не ни учи как да правим финансов план. Дори и завършилите икономически специалности имат доста бегла представа за управлението на парите. Защото да планираш няколко години напред, това си е управление на семейния капитал. Много често се оказва, че е по- лесно да изкарваш пари, отколкото да ги управляваш.
  Ето само няколко от важните въпроса, които всеки от нас трябва да си зададе без заобикалки, особено в края на годината:
 • Какво ще се случи с моето семейство/ моите деца, ако утре остана без работа за 1 година?
  Как ще се променят плановете на моето семейство/ моите деца, ако утре се появи тежко заболяване, за което са нужни много средства?
  Ще сбъднат ли мечтите си моите деца, ако утре някой от родителите им не се прибере вкъщи?….
  Платих ли тази година лично в моя сметка, за собствената си сигурност и спокойствие поне такава сума, каквато дадох за застраховката на колата и апартамента си?
  Какъв е моят финансов план за времето, когато детето ми е студент?
  По- малко мечти ли ще имам като пенсионер? Дали като имам свободно време тогава пак ще ми се ходи на екскурзии?
  Знам ли кой и как управлява парите ми, събрани във Втори осигурителен стълб / II ОС/? Каква сума са и какви са възможностите да работят за мен?
  Какви са ползите, вариантите и защо толкова често се говори за Трети осигурителен стълб / III ОС/?  

  Безплатна консултация можете да заявите на iva_dive@abv.bg или във ФБ стр на sledite.info
  • И ако действително сме толкова загрижени за близките си, не бихме оставили нищо на случайността. С отговорите на тези въпроси ще проумеем, че е добре да спестим поне толкова, колкото сме похарчили за коледни подаръци. Поне толкова, колкото отделихме за новогодишния купон. Най- малко толкова, колкото ни струваше лятната почивка. Защото това изискват здравият разум и добрата финансова култура.
   Наближава поредната финансова криза в световен мащаб. Неотложно е да потърсим стабилни партньори, на които да поверим дългосрочното управление на парите си. В икономиката наричат сложната лихва „осмото чудо на света“. Тези от нас, които съумеят да я използват- ще бъдат спокойни за бъдещето си.
   Съществуват варианти с гарантирана стабилост в дългосрочен план, сигурност на спестяването и възможност да покрием рискове, които самите ние определяме предварително. Валутно- спестовни осигурителни програми в близо 200- годишна компания са разумен вариант за спестяване. Получаваме гарантирана сума, допълнителна доходност,  избор на застрахователни защити и невероятната възможност да натрупаме капитал с малки вноски. Единственото условие е да имаме сетива да рапознаем възможността. 
 • По Коледа е много важно да подарим сигурност и сбъдване. Но не по-малко съществено е да научим децата си, че има утре и за тогава се мисли от днес.

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.