6 магии, с които да предадем Коледния дух на децата си

Коледа не е скъпи играчки и луксозни дрехи за една нощ, нито световъртежно обикаляне по молове и надпревара за най- снобарския подарък. Коледа не изисква големи суми, а само големи сърца. Колкото по- рано покажем това на децата си със собствения си пример, толкова по- щастливи ще растат. А ние можем да сме спокойни за тях.
   Какво да правим заедно по Коледа:koleda
1. Разкажете историята за раждането на Христос. Нека не забравяме все пак защо сме се събрали тази вечер. Всички са радостни и е празнично, защото се ражда надежда. Детска Библия е чудесен подарък за този случай. Прочетете заедно епизодите за малкия Иисус. Децата харесват мистичните истории. Много естествено в тези моменти се акцентира върху наистина важните и стойности неща за човека- любовта, преклонението, прошката… Без пример обаче, това ще останат празни думи.
Ето защо:
2. Помогнете на нуждаещ се, колкото можете и от чиста душа. Напълно безвъзмездно дарете храна, красива вещ или дреха, за да дадете и вие самите надежда на някой непознат или близък. Научете децата си да изпитат радост от това, че са разделили играчката или сладкиша си с някого.
Най- хубавото на Коледа е, че имаме време един за друг.
3. Прочетете заедно Коледна книжка. Тя е част от очакването. Няколко страници всяка вечер развихрят въображението на малчуганите и правят нетърпението още по- осезаемо. В няколкото дни преди Бъдни вечер можете да поправите всяка грешка във възпитанието, която сте допуснали през годината. Малките деца са готови на всичко, за да се изпълнят желанията им. Сега е моментът да създадете нови ритуали, например за заспиване.
4. Направете заедно нещо – сурвачка, картички, коледна украса, меденки, гоблен с коледен мотив, къщичка за птици и всичко, за което се сетите и ви идва отвътре. Няма по- добър начин за изграждане на доверие между родител и дете от представянето в отбор.
5. Гледайте заедно детски филм за Коледа. Дали на кино или у дома- изключете телефоните и покажете готовността си да отдадете цялото време и внимание на света за вашето дете. Може и да получите някое мило откровение, ако се справите добре.
6. Научете заедно зимна песcoockesничка или стихче. Наследникът ви ще е горд да го изпълни пред Дядо Коледа, а вие ще сте доволни ученикът да надмине учителя си.
6 магии, които изискват само време. Емоцията на Коледа и най- стойностното преживяване е да си богат с най- близките си. А казват, че добрата връзка между поколенията ни носи и физическо и емоционално здраве. (Ако поне веднъж годишно правим подобни вълшебства, със сигурност няма да ни се налага да обясняваме на 8- годишния си син защо не е уместно Дядо Коледа да му подарява дрон. Просто  няма да го пожелае, не че ние ще го купим без съпротива. 😉 ) Но пък с нас ще растат спокойни и удовлетворени деца. Те ще имат какво да разказват и показват и на своите наследници.

Още Коледни приказки

Коментари

Коментари

One thought on “6 магии, с които да предадем Коледния дух на децата си

Вашият коментар