Най- подходящият спорт за детето

   Приемаме, че всеки родител е убеден в необходимостта детето му да спортува. Част от мотивите вижте тук. Какъв спорт да изберем?!

  • Този, от който вие самият няма да се откажете преди детето. До ледената пързалка пътувате 40 мин. в едната посока. Там чакате час и ето- вечерта отлетяла. Разбира се, че колкото и да сте ентусиазирани, след седмица ще си намерите няколко достатъчно уважителни причини, за да не отидете на фигурно пързаляне отново.
  • Когато порасте, то ще може да преценява и решава само. Сега вие трябва да решите според характера и наклонностите му. Ето няколко вметки:

Малката е доста спънатичка. Дори и да си мечтаете да стане гимнастичка, този спорт няма да е за нея. Насочете я към детска йога, докато се научи да владее тялото си в пространството.

Синът sweemmingви е хиперактивен и определено му липсва респект. Една добра школа по карате може да свърши чудеса. Ще ви помогне много във възпитанието, но първо вие трябва да убедите детето да не се отказва.

Ако и двамата родители са под метър и 50 см високи и това им създава дискомфорт е добре да се насочат към спорт, който стимулира израстването на височина: волейбол, баскетбол. Съответно, ако сте над средния ръст и не се чувствате добре в кожата си- избягвайте тези спортове.

  • Личният лекар, е много вероятно да ни препоръча плуване– няма опасност от травми, тялото се развива хармонично, детето се закалява. Дори и на 6-7 годишна възраст може да тренира целогодишно. Понякога се сблъскваме със страха от водата. Това не бива да ви отказва. В ръцете на достатъчно добър и кадърен треньор от всеки малчуган може да излезе „рибка“.

  Вероятно единствената непреодолима пречка към плуването (освен майчиното притеснение детето да не глътне вода) би могла да бъде липсата на басейн наблизо. Това не пречи при всяка възможност да учите детето да плува- на басейн през зимната ви почивка или лятото в морето. Само собствените ви страхове или предубеждения биха ви спрели. Постоянно си повтаряте, че сега е малко студено, не е съвсем удобно, май има хрема, нещо не ви се влиза….Единственото, което детето научава така, са всички вървежни оправдания да не направиш нещо. Дори и само да играете във водата би имало добър ефект при гръбначни изкривявания, хиперактивност, наднормено тегло…

Разбира се,  изборът трябва да е съобразен със здравословното състояние на детето.

  • Вие карате ски всяка зима. Естествено е и детето да се справя добре с този спорт, не само заради физическите дадености, но и от споделения интерес. Подобни съвместни занимания сплотяват семейството и засилват връзката ви. Възрастните и децата заедно с колелета в парка, скално катерене, тенис,конна езда или всичко друго с мама и татко.

 

  • Предварително изяснете какво целите– просто здраве или високо спортно майсторство. Бъдете в тясна връзка с треньора- той е от вашия отбор, не сте конкуренти. Ако детето бързо се разколебава, предварително посетете различни места и занимания ( които за вас са окей) и му дайте избор. Когато намери своя спорт, може да ви изненада с постоянството си. „Нарисувайте“ му реалистична картина на трудностите, с които може да се сблъска. Нека е подготвено. Намерете си съмишленици- приятели, които спортуват, роднини и познати, за да проявяват интерес към тези занимания на детето.

Предложение към българските хотелиери:

Да се предлагат уроци по плуване и други спортове с треньор по време на престоя в хотел. (У нас само в един комплекс в Банско съм виждала нещо подобно). В анимацията на децата да са включени повече игри във вода и сред природата. Семейните участия в организирани от туроператора събития биха помогнали на родителите да прекарат ползотворно и приятно време с децата си. Професионалистите ще дадат и идеи на възрастните занапред.

Какъв е най- подходящият спорт за вашето дете?

Това занимание, което изберете заедно. За което му оказвате пълна подкрепа и споделяте и радостите и трудностите. Посещавате редовно, независимо от обстоятелствата.

Резултатът си струва, независимо или заради положените усилия. Успех!

на колело 2Децата нямат нужда от идеи- тяхното въображение не спира нито миг, само го следвайте.

sledite.info

Коментари

Коментари

Вашият коментар