Благовещение или имаме ли право на избор

    Благовещение! Или имам ли право да отхвърлям, приемам, поставям под съмнение, взимам решения.

      Благовещение и Евангелие означават едно и също- „добра новина“. На 25- ти март Архангел Гавраил известява Дева Мария, че ще стане майка на Сина Господен. Това е голямо тайнство във вярата- ще се появи Богочовек.
За всяка бъдеща майка този миг е не по-малко вълнуващ. За всяка жена собственото й дете е толкова важно и неповторимо, както самия Христос.

св. духНякои двойки чакат с години благата вест,

а други с лека ръка решават да прекъснат бременността. Странна е човешката природа. В един и същ живот може да ти се случи да мечтаеш и да не желаеш да имаш дете. Тази шизофреничност се проявява и в различните прослойки. Едни, сякаш много лесно и безотговорно, получават като наготово, шансът да са родители. Други мечтаят за рожба дълго и за тях е  вълшебство.
С лекота и между другото в страната на ден се правят стотици легални и нелегални аборти, много от които без медицински показания. В същите кабинети

близо 150 хиляди двойки търсят помощ за разрешаване на репродуктивни проблеми.

И това са само регистрираните. А колко още са се отказали или не предприемат нищо.
дете     Как са се справяли нашите баби- традиционно мъдро. Подчинявали са се на природата. Тяхната мъдрост днес не можем да си позволим- прекалено големи егоисти сме. Знаете от къмпингуването, че природата не предлага всички удобства на 5 звезден хотел, но има други предимства. Преди век, ако децата в семейството са били повече, едно се е давало на отглеждане в роднини или бездетни близки. Здравата житейска логика понякога е жестока, но нима да убиеш детето в утробата си не е против всички морални норми? Дали тогава осиновяването е преминавало през подобни на днешните сложни процедури. Стигнали сме до парадокса да имаме повече осиновители от децата в домове и въпреки това да не можем бързо да дадем на дете уют.

          Вярно е, че след изобретяването на контрацепцията, жената изживя ренесанс в себеутвърждаването. Последствията от възможността да имаш избор са много и най- разнообразни: развитие в кариерата, икономическа независимост, дори смяна на ролите и известна агресивност. Но сякаш забравяме, че изборът си има цена. Изведнъж след 35 научаваме, че дългосрочният прием на хормони не само затруднява зачеването, но и разцентрова много други системи в тялото. Дали наистина контролираме живота си? Според последните изследвания българката ражда на 25-26 годишна възраст, което я прави най- младата майка в Европа. Как ли биха реагирали нашите баби на този факт!
бременност      Статистиката казва, че около 15 % от населението среща проблем при зачеване. Причините се крият по равно в жената и мъжа. Ако някой си е мислил нещо друго, е време да слезе на земята. След адекватна намеса на специалисти, включително и психолози, в много къс срок проблемът на повечето двойки се разрешава. Останалите са изправени пред избора in vitro. Отново се опира до много средства и шансовете се измерват с куража и финансовите възможности.

          За пари говорим и щом решим да планираме броя на децата в семейството. Сякаш се стремим да отгледаме наследник на шейх. Две семейства с по едно дете се радват на единственото си общо внуче. Шестима възрастни- две поколения са работили цял живот, за да осигурят безметежното съществуване на малкия си принц. Той няма вина.

Но все пак дали става дума само за средства, когато приемаш, обичаш, прощаваш…

           Колкото повече деца, толкова повече социален опит, емоционална интелигентност, любов. Наистина, няма да получават компютър, таблет, дрон, кола… за рождените си дни, но ще имат повече- близки хора за цял живот.
Да научишbaby, че ще ставаш родител, може да бъде единствено и само блага вест. Трябва да намериш правилната гледна точка и осъзнаваш, че си дарен с най- голямото благо, което не се пада на всеки.

    Дано всички семейства, които чакат с огромна жажда благата вест, я чуят през тази година. Както и да ви изглежда сега зачеването- сбъднат сън или непреодолимо препятствие, знайте, че след него следват наистина отговорните и трудни действия.

      Нека не забравяме, че Йосиф е приел сина на Мария като свой и е бил негов баща на земята. Да отгледаш дете, което не е твоя кръв и плът, да го приемеш в сърцето си е също голямо благородство.

Ключът за палатката често се крие в  душевното смирение.  Решенията на много проблеми са във възможностите на собствената ни психика.
Бъдете благословени!

 

Коментари

Коментари

Вашият коментар