Топ 5 в класацията „ЗА“ занимания на детето с музикален инструмент

 

 

     Добре е детето да изучава музикален инструмент.

      Кога е правилната възраст детето  да се запознае с музикалните инструменти? – още преди раждането му. Популярни са вече терапиите с класическа музика в пренаталния период. Те доказват, чеmuzic всеки човек притежава вроден усет към музиката. Доколко ще се развие, зависи най- вече от родителите. Понякога, без основание, преценяват, че детето „няма слух“ и по този начин го обричат да стане музикален инвалид. Това се получава или ако самите възрастни са възпитани така или имат болезнени спомени от собствените си музикални занимания в детството.gitar

   Днес музикалните школи и педагози предлагат доста креативни начини да предадат любовта към музиката и да създадат необходимите умения у възпитаниците си. Децата до 3 -годишна възраст спокойно се включват в групови занимания. Отмерват такта, танцуват под акомпанимент, пеят, пляскат и дори „свирят“ на музикални инструменти. Най- общо: приобщават се към този необятен и вълшебен свят, откриват красотата му.

    След 4-тата година вече с индивидуални занимания започва усвояването на избран музикален инструмент.

Кои са водещите 5 причини децата да се учат да свирят на пиано, цигулка, китара….
  • По- богата обща културorcestraа.Четенето на ноти например, отваря цяла нова вселена на възприятие и възможности за изразяване на настроения. 
  • Формиране на вкус към изкуството. Запознаване със световни музикални образци и изпълнители. Интерес към концерти и събития, свързани с музиката и заздравяване на семейните връзки при споделяне на общите интереси.
  • Възпитание в труд и постоянство. Преследването на цел не е нито маловажна, нито лека задача. Не е задълчително стремежът да е свързан с международните сцени. Личните успехи, преодолявания и израстване са от голяма важност за всеки човек, особено за детето. Дори и без гласови данни и усещане за ритъм може да се достигне до надграждане на уменията и затвърждаване на интереса.orcestra club
  • Усвояването на музикален инструмент развива координацията и абстрактното мислене. Дори подпомага учебния процес при усвояване и възприемане на нови знания. Създаване по- лесно на причинно- следствени връзки и разкодиране на понятия. Логично следва по- лесно възприемане и пресъздаване на текст.
  • Изграждане на самоувереност. Възможността за добра изява на сцена, в компания или пред близките е предпоставка за оправдано по- висока самооценка. Самочувствие с покритие е положително качество в емоционалното израстване.

 

Любопитно:

      Нотите са създадени XI в. от бенедиктски монах в Тоскана. Първоначално музикалните знаци били квадратчета, а линиите, на които се разполагали- само 4. Но идеята и смисълът им се запазват и до днес, макар и вече овални и изписани на петолиние.

      „До“ е първата сричка от най- важната за всеки монах дума-  Dominus (Бог). Следващите ноти са получили имената си по същия принцип от първите думи в химна на Св. Йоан Кръстител, изпълняван, разбира се, на латински.muzical instrument

Снимките в публикацията са от flickr

Коментари

Коментари

Вашият коментар