За или против електронна книга

За щастие или съжаление съвременният свят ни предлага много възможности за избор. Вече можем да четем добрата стара книга на хартия или да се възползваме от модерния вариант- електронен четец.

Предимствата и недостатъците в 400 думи.

За да стигнеш до използването на електронен вариант, вече сигурно си от страстните почитатели на четенето. Докоснал си се до магията на хартията и си се научил да възприемаш достатъчно качествено написаното. Дори е забавно да си представиш как изглежда книжното тяло и да сравниш с реалността. Нещо като твоя прочит срещу визията на режисьора, художника или нечия друга творческа интерпретация.

Да учиш дете да възприема текст първо от екран е като да му разказваш за вкуса на шоколада, но никога да не му разрешишkids book да опита. Още от ранна възраст детето разгръща, разглежда, разпитва, накратко- развива се, четеш му, чете си само, отговаряш на любопитството му и чак тогава преценява „за или против“.

Електронната книга не заема стената в хола, нито събира прах. Винаги е под ръка, но не можем да подчертаваме, отмятаме, прегъваме ъгълчето (ужас). И класиката- с книга на плажа. Възможно ли е да се опази от всичкия този пясък. Или да задремеш и четецът да те фрасне по челото… Друго си е книгата да ти направи сянка с крилата си. Има си места за класическа книга и места за електронна.

Електронната книга е по- прозаична и безлична. Оформлението изглежда универсално. Въпреки това можем непретенциозно да се насладим само на текста. Много по- удобно е четец в чантата с 20 заглавия, отколкото една книга с 300 страници. Той ще те спаси и в автобуса, и пред кабинета на лекаря, и при досадно закъсняващ познат.

Миризмата на нова книга, трепета от първото разгръщане, очакването, което създава корицата, обема, шрифта… Всичко това е част от преживяването да четеш. Особено ако е луксозно издание- задължително за ценителите ще е на хартия. Иначе се губи чарът му. Книжното тяло е по- скъп вариант. Все пак цената е част от нашето уважение към труда и таланта на любимият ни автор.

Лесният достъп до електронен текст ще намали значително предлагането на масовите заглавия. Дали на хартия ще останат само издания с колекционерска стойност?
Вероятно с времето книжното тяло ще се превърне в лукс, който малко ценители ще могат да си позволят. Нищо чудно изработката отново да стане бутикова, както преди столетия и книгата да е инвестиция.

Дано тогава грамотният човек също не се превърне в едно голямо изключение!

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.