Прошката възможна

       Всяка 50- годишнина се нарича юбилей. Според еврейската традиция хилядолетия назад тази дума посочва времето за равносметка след дълъг живот. И тъй като всеки човек има право на прошка, в годината на юбилея се опрощават заеми, освобождават се роби, преподписват се договорености.
Това библейско правило вече не е в сила. Съвременният свят е доста по- сложен и като емоционални и като правни връзки. Най- малкото 50 години вече не са преклонна възраст. Но „на жизненото поприще в средата“ май

повече от всякога се нуждаем от прошка.

sorry
У нас наричаме погрешно „юбилей“ всяка кръгла годишнина, сякаш имаме нужда по- често да преразглеждаме взаимоотношенията и договорите си. Сключваме ги някак лекомислено, 5 за 4, пък каквото стане, по инерция. Засипани сме от реклами за бързи кредити- най-голямата грешка за всеки наивник. Против здравата житейска логика вярваме, че безнаказано можем да харчим чужди пари. Масово неграмотни нещастници опитват късмета си в умението „да търкат“. Така ще бъде, щом получаваме финансовата си грамотност по метода „проба- грешка“.

Има ли в българското училище обучение за повишаване на финансовата култура?!

Знаете отговора.

          Ако съществуваше още, помилването на заеми, отдавна щеше да е опорочено. Да се полага не за заслужилите, а за избраните. Щом позволяваме фарсове като фалита на КТБ да приключват безнаказано. Тогава възниква логичното съмнение- къде е границата между благородно да простиш и да се държиш като жертвен агнец.

Овцедушието никога не е било добродетел.кукер

     Кой да потърси отговорност като цялата нация е заета да търка лотарийни билети и да копае финансовата си немощ с бързи кредити. „Това, което сам си направиш, никой не може да ти стори“- мъдрост, която учи да не спираме да полагаме усилие. Съмнително е в чалгаджийското ежедневие и неспиращото дефиле на плеймейдки да успеем да се извисим дотолкова духовно, че да си простим истински.

     Сирни Заговезни не е просто сядане на масата,

не е поредното тъпчене с халва и яйца. Смисълът е да се прогонят злите сили, да се пречистимтрадиции. Логично скоро след това следва най- дългият пост в годината.

Това са дните на кукерите и прекършеното его.

Да се наведеш и целунеш ръка се иска кураж и не само. Понякога се налага да минеш през огън, каквато е и традицията на Сирница. Този ден е шанс за всеки от нас. И ако не е просто театър, би могъл да доведе до пречистване от всякакво естество. Вътре в нас, в семейството, в селото ни, в страната.

Да простиш и да бъдеш простен в днешни дни е жизненоважно.

      От това зависи здравето ни. Ценно е като златото. Неслучайно 50- годишнината от семейния живот се нарича „Златна сватба“. Скъпоценният метал е универсална валута до 1971 год.. Остава да вярваме, че хората със „златни ръце“ и „златно сърце“ няма да преживеят деноминация, защото всеки се нуждае от прошка. За да умееш да я дадеш или поискаш наистина все си трябва малко благородство, повече морал и най- вече любов.fire
Християнството ни дава шанса за опрощение всяка година поне на Сирни Заговезни. Прошката освобождава духа от тегобите на миналото и дава физическо и емоционално здраве.

За Бога , братя – ходете на психолог!

   Нужно е да излекуваме душите си. Трябва ни наистина професионална помощ, а не разтягане на локуми с приятели или тежки приказки на маса.

     Кукерите са древен способ за изгонване на злите сили. Вътре в себе си всеки трябва да се постарае сам да „измете“ хаоса от душата си. Както се казва в популярна реклама: „ Ако друга част от Вашето тяло кърви…“. Защо тогава за душата си не търсим лечение.

     Домашното насилие е голяма част от проблема. Всеки насилник има неотложна необходимост от помощ и част от процедурата би трябвало да е задължителна работа с психолог.

      Предците ни са опрощавали всяко прегрешение с давност 50 години. По-наивни ли са били от нас. Време е да потърсим помощ за спиране на безсмисленото перчене по улиците и да си простим. Еднаква нужда от подкрепа имат и жертвите, и насилниците, и всеки, който чувства, че се събира много горчивина в сърцето му. На целия този фон се намаляват часовете по психология в училище.

Далновидно!fordiverness

Неслучайно в  текст за прошката най- често употребяваната дума е „помощ“. Наистина прошката пречиства и помага за ново начало. Не е нужно да чакаме 50 години, за да го получим. Можем да действаме още сега. А дали ще си дадем шанса, зависи само и единствено от един човек.

Прошката е най- трудно  да дадем на самите себе си. Всеки сам открива спасение в молитви, медитация, ритуали или авторитети.  За да не се плъзгаме по повърхността и да усетим същността на Сирни Заговезни. Първо за нас самите, после за всички други.
Простете!

Коментари

Коментари

Вашият коментар