Прошката възможна

       Всяка 50- годишнина се нарича юбилей. Според еврейската традиция хилядолетия назад тази дума посочва времето за равносметка след дълъг живот. И тъй като всеки човек има право на прошка, в годината на юбилея се опрощават заеми, освобождават се роби, преподписват се договорености.
Това библейско правило вече не е в сила. Съвременният свят е доста по- сложен и като емоционални и като правни връзки. Най- малкото 50 години вече не са преклонна възраст. Но „на жизненото поприще в средата“ май

повече от всякога се нуждаем от прошка.

sorry
У нас наричаме погрешно „юбилей“ всяка кръгла годишнина, сякаш имаме нужда по- често да преразглеждаме взаимоотношенията и договорите си. Сключваме ги някак лекомислено, 5 за 4, пък каквото стане, по инерция. Засипани сме от реклами за бързи кредити- най-голямата грешка за всеки наивник. Против здравата житейска логика вярваме, че безнаказано можем да харчим чужди пари. Масово неграмотни нещастници опитват късмета си в умението „да търкат“. Така ще бъде, щом получаваме финансовата си грамотност по метода „проба- грешка“.

Има ли в българското училище обучение за повишаване на финансовата култура?!

Знаете отговора.

          Ако съществуваше още, помилването на заеми, отдавна щеше да е опорочено. Да се полага не за заслужилите, а за избраните. Щом позволяваме фарсове като фалита на КТБ да приключват безнаказано. Тогава възниква логичното съмнение- къде е границата между благородно да простиш и да се държиш като жертвен агнец.

Овцедушието никога не е било добродетел.кукер

     Кой да потърси отговорност като цялата нация е заета да търка лотарийни билети и да копае финансовата си немощ с бързи кредити. „Това, което сам си направиш, никой не може да ти стори“- мъдрост, която учи да не спираме да полагаме усилие. Съмнително е в чалгаджийското ежедневие и неспиращото дефиле на плеймейдки да успеем да се извисим дотолкова духовно, че да си простим истински.

     Сирни Заговезни не е просто сядане на масата,

не е поредното тъпчене с халва и яйца. Смисълът е да се прогонят злите сили, да се пречистимтрадиции. Логично скоро след това следва най- дългият пост в годината.

Това са дните на кукерите и прекършеното его.

Да се наведеш и целунеш ръка се иска кураж и не само. Понякога се налага да минеш през огън, каквато е и традицията на Сирница. Този ден е шанс за всеки от нас. И ако не е просто театър, би могъл да доведе до пречистване от всякакво естество. Вътре в нас, в семейството, в селото ни, в страната.

Да простиш и да бъдеш простен в днешни дни е жизненоважно.

      От това зависи здравето ни. Ценно е като златото. Неслучайно 50- годишнината от семейния живот се нарича „Златна сватба“. Скъпоценният метал е универсална валута до 1971 год.. Остава да вярваме, че хората със „златни ръце“ и „златно сърце“ няма да преживеят деноминация, защото всеки се нуждае от прошка. За да умееш да я дадеш или поискаш наистина все си трябва малко благородство, повече морал и най- вече любов.fire
Християнството ни дава шанса за опрощение всяка година поне на Сирни Заговезни. Прошката освобождава духа от тегобите на миналото и дава физическо и емоционално здраве.

За Бога , братя – ходете на психолог!

   Нужно е да излекуваме душите си. Трябва ни наистина професионална помощ, а не разтягане на локуми с приятели или тежки приказки на маса.

     Кукерите са древен способ за изгонване на злите сили. Вътре в себе си всеки трябва да се постарае сам да „измете“ хаоса от душата си. Както се казва в популярна реклама: „ Ако друга част от Вашето тяло кърви…“. Защо тогава за душата си не търсим лечение.

     Домашното насилие е голяма част от проблема. Всеки насилник има неотложна необходимост от помощ и част от процедурата би трябвало да е задължителна работа с психолог.

      Предците ни са опрощавали всяко прегрешение с давност 50 години. По-наивни ли са били от нас. Време е да потърсим помощ за спиране на безсмисленото перчене по улиците и да си простим. Еднаква нужда от подкрепа имат и жертвите, и насилниците, и всеки, който чувства, че се събира много горчивина в сърцето му. На целия този фон се намаляват часовете по психология в училище.

Далновидно!fordiverness

Неслучайно в  текст за прошката най- често употребяваната дума е „помощ“. Наистина прошката пречиства и помага за ново начало. Не е нужно да чакаме 50 години, за да го получим. Можем да действаме още сега. А дали ще си дадем шанса, зависи само и единствено от един човек.

Прошката е най- трудно  да дадем на самите себе си. Всеки сам открива спасение в молитви, медитация, ритуали или авторитети.  За да не се плъзгаме по повърхността и да усетим същността на Сирни Заговезни. Първо за нас самите, после за всички други.
Простете!

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.