За чашата вода с лимон и мед- пий, моли се и обичай!

     Всички поне сме чували колко е важно за здравето ни да пием вода, особено ако ни домързява да спортуваме или трудно се ограничаваме в диети и поначало ни липсва дисциплина…
Започваме с най- естественото, просто и засега евтино нещо- пием вода. Има ли по-лесно, което можем да направим за себе си. Но както за много други неща, големият ефект е добре замаскиран в подробностите. За да постигнем оптимална полза, е добре да ги знаем. Точното време, точното количество и изграждането на навик всеки ден. Макар и да звучи неангажиращо, не е чак толкова елементарно. Навикът да пием вода можем да придобием за месец. Проблемът е в старите привички да НЕ пием вода. Тях може да изкореним едва след година ежедневно усилие.

Ето истините за водатаwater with lemon

Ако търсим дълъг и здравословен живот, пиенето на вода е ежедневен навик. 2 или 3 пъти седмично не е достатъчно. Когато усетим сухота в устата, вече е много късно. Пием вода преди да ожаднеем.

Мислим за водата като за еликсир. Дори течността от чешмата е способна на чудеса, ако я употребяваме правилно и навреме. Вярваме, че даваме на тялото си най- доброто. Визуализираме как напояваме и най- отдалечените клетки и колко добре се чувстваме от тези влети сили.

 

     Пием чаша вода веднага след ставане от сън. Така както си измиваме зъбите и лицето, взимаме душ и почистваме тялото си отвън, така се стараем да го измием и отвътре. Поне с 1 чаша вода. Половин час след това не ядем  нищо. Ако повтаряме този ритуал преди всяко хранене, ще приемаме по- малко храна и ще я усвояваме по- добре.

water and lemon     Чашата вода за „Добро утро“ активира вътрешните органи.

     Чаша вода преди да се потопим във ваната, предпазва от вдигане на кръвното налягане.

     Чаша вода преди лягане спасява от инсулт и инфаркт.

Прибавям сок от половин лимон във водата-ползите стават неизмеримо повече.

     Освен порция витамин С получавам бонуси- помощ при заздравяване на рани, успокоява болки в гърлото, втечнява онзи жилав секрет, който всички се стремим да е течен, а не жилав. За педантите трябва да подчертаем, че тези ползи не са доказани от науката, но… това е проблем на учените, а не наш. Лимонов сок в чаша вода действа. Ако нямаме проблем с доказателствата, просто си изпиваме водата. Витамин С подпомага усвояването на колаген, предотвратява образуването на бръчки и защитава тялото, особено кожата, от свободни радикали.

       Калият в лимонапомага на мозъка и нервите функционират по-добре. Нещо повече- според учените на Natural Health Magazine само полъх от лимон подобрява хормоналните нива и намалява стреса. Това увеличава бдителността. Безспорно се чувстваме мудни, когато сме обезводнени. Просто енергията ни сякаш се отцежда от нас. Лимоновата вода регулира метаболизма и заради съдържащия се пектин.
Според д-р Александър Ф. Бедо, черният дроб реагира положително на пресен лимонов сок повече от всеки друг източник на храна, тъй като увеличава производството на ензим. Това повишава ефективността на черния дроб и жлъчката и води до освобождаване на токсини. Лимоновият сок има и диуретични характеристики. Бъбреците извличат вода и токсини чрез предизвикване на уриниране- особено важно при хората, страдащи от инфекции на пикочните пътища.
Храносмилателната система и черния дроб, се стимулират от киселинността на лимони. Така се регулират движенията в червата и обмяната на веществата. Естествено тялото започва по-добре да усвоява хранителните вещества и може потенциално да доведе до намаляване на теглото. Фибрите в лимона предпазват от глад. Подпомагат храносмилането. Хидратираният организъм по- лесно носи хранителните вещества до клетките и по- трудно натрупва запаси от мастни клетки.

Добавям лъжичка мед към чашата вода с половин лимон и получавам малко чудо-honey

най- малкото нещо, което можете да направим за себе си, но голяма стъпка за здравето ни.

        Медът е пълен с ензими, витамини и минерали, които ще ни предпазят от неприятни бактерии. Напълно екологичен продукт, идеален за профилактика и подпомагане на имунната система.

Здравей детоксикация!
Да! Медът е естествен антиоксидант, което означава, че помага да се отмият всякакви отпадъци. Благодарение на антибактериални му свойства поддържаме кожата си по-чиста и здрава. Медът е естествен ексфолиант. Маска с мед в сауна или парна баня подмладява за минути.
Медът задоволява желанието ни за сладко и така безболезнено можем да намалим опасната бяла захар. Това води до много добри ефекти- отслабване, регулиране на кръвната захар и холестерола.

      Флавоноидите и антиоксидантите в меда предотвратяват сърдечно-съдови заболявания. Изследванията показват, че медът забавя процеса на окисляване на лошия холестерол в кръвта – които могат да имат вредно въздействие върху сърцето, водещо до атаки и дори инсулт.

    През зимата медът е любим, защото успокоява болки в гърлото и стопля тялото. Естествен лек при инфекции лимон и медна дихателните пътища и кашлица.

Чаша вода с лъжица мед и сока от половин лимон може да се окаже ключът за разрешаването на много проблеми, дори и емоционални. От всеки зависи доколко ще се задълбочи в системи за филтриране, кани, минерализации… Едно е безспорно- този лек може да е и безкрайно евтин и много скъп. От една страна не ни струва почити нищо и прилагането му зависи единствено от упоритостта и волята ни. От друга страна, след установяване на ползите, ще го почувстваме скъп за нас и надали ще сме склонни да се разделим с навика да пием вода с лимон и мед.

 

Газираните напитки не са вода!


Използвани са изображения от TheStocks
Публикацията е основана на данни от http://www.lifehack.org/

Коментари

Коментари

Вашият коментар