Щастието- мисия възможна

Според изследване на „Галъп интернешънъл“ за 2015 година българите сме на 123 място по щастие от 150 страни. Така представено, излиза, че с
ме големи непрокопсаници. Ако се вгледаме в детайлите, скалата и методиката- не е съвсем така.

     Оказва се, че 66 % са споделили, че се чувстват щастливи. Защо тогава потъваме към дъното? Просто не сме оптимисти за бъдещето и не вярваме достатъчно във възхода на икономиката си. Излиза, че като отделни индивиди, обградени от близки и съмишленици, deizyсе чувстваме достатъчно удовлетворени, но в общността никак не ни се получава. Още една червена лампа за политиците. Пък и какви оптимисти и какво безгрижие в поредната застаряваща нация в Европа.

Ако се позовем на дебелите книги и признатите авторитети,

има 5 истини за щастието.

     1. Щастието е тук и сега. Не може да се планира занапред, нито да се преживява и търси пропуснатото в миналото. Моментът, в който си казваш: „За това живея“ или „Това е съвършеният миг“, или „ Не бих искал нищо повече, не бих могъл да съм по-добре“. И само след малко вече имаме други цели и мечти- по- напред, по- високо, по- добре… и Слава Богу, че сме устроени така. Няма как постоянно да си щастлив, влюбен или на гребена на вълната.

Щастието често е синоним на удовлетворение.

     2. Щастиетo се случва „въпреки“, а не „заради“. И най- незначителната подробност може да провали изживяването, но само ако ѝ обърнем внимание. Съзнанието ни решава колко е достатъчно, за да почувстваме еуфорията. Ето защо това толкова преследвано усещане, се крие в обикновените неща. Неслучайно много болни, минават през изпитанието и се чувстват преродени- освобождават се от суетата и излишните товари на психиката си.

Да се стремиш да се харесаш на околните и да трупаш вещи си е сигурно антищастие.I can

     3. Въпреки това, човекът е социално животно и ако работи (и то доброволно) за общността, се чувства щастлив. Да имаш положение, да си значим за някого е крачка към щастлив живот. Това не означава за всеки и по всяко време да си готов на чудеса. Напротив! Но едно „браво“ дава крила и много сили занапред. И то не само за този, който го чува, но и за човека, който го казва.  Постигането на баланс между личния комфорт и отдадеността на други хора е висш пилотаж. Започва се с упражнението да казвам „не“, но да си остана сговорчив и мил. Тогава всички около мен знаят докъде и колко, какво да очакват, а личната ми самооценка е адекватна. Ето защо доза здравословен егоизъм никога не е излишна.

До голяма степен щастието е нещо като да усетиш признание, благодарност, смирение.

     4. Вътрешно се осъждам на нещастие. Сигурен съм, че не заслужавам нищо добро. Мисля си колко ужасен е светът. Е не мога да бъда щастлив, ако ще манната небесна да се изсипе върху главата ми- ще си остана сляп и … нещастен. И това усещане не зависи от физическото състояние. Притежанието на неща и щастието са в обратнопропорционална връзка, защото колкото повече имаш, толкова повече можеш да загубиш и тази мисъл е в състояние да ти вгорчи дните. Ако имате всичко, не притежавате стимул.аз
Изводите се налагат от самосебе си.  Не е нужно да се впускаме в преследване. Просто се оставяме на живота и го практикуваме както са ни учили, умеем и се самообучаваме.

Силата за щастие е в нас самите и ние решаваме дали.

     5. Дните ни са спокойни, но всъщност еднообразни и скучни, тогава търсим нещо повече. Един от героите на „Гръцко кафе“ казва: „Щастието е в движението“. И действително, много по- значим е пътят до целта, отколкото самата цел. Щом точно сега постигаме мечтата си, значи сме се променили. Не само обстоятелствата около нас са се подредили, но и ние сме прогледнали за възможностите.

Точка 5 видимо противоречи на точка 1, което доказва, че рецепти няма!

Нека да предизвикаме щастие:
  •       Още утре започвам не просто да поздравявам всички съседи, дори и най- нацупените, а дори да им се усмихвам широко. Смехът и доброто настроение предотвратяват много здравословни проблеми. Ще го направя за себе си, но и безнадеждните песимисти ще забележат промяна.
  •       Докато върша най- досадните си задължения, пея. Избягвам проблеми с щитовидната жлеза и свършвам всичко неусетно. Нима нашите баби не са правели същото!
  •      В момента, в който се усетя разколебан в надеждата и оптимизма си- хващам баирите. Природата лекува всичко, а най- бързо грешката, да се взимаш прекалено насериозно.
  •       Всяко хоби е истинска стихия за измитане на напрежение. Отстоявайте вашето си време и интереси.
  •       Когато видя спокойна вода, хвърлям камък в нея- такава е човешката природа. Търси, променя, преследва, пък каквото ще да става. Независимо от социологическите проучвания.pohod

Коментари

Коментари

Вашият коментар