Щастието- мисия възможна

Според изследване на „Галъп интернешънъл“ за 2015 година българите сме на 123 място по щастие от 150 страни. Така представено, излиза, че с
ме големи непрокопсаници. Ако се вгледаме в детайлите, скалата и методиката- не е съвсем така.

     Оказва се, че 66 % са споделили, че се чувстват щастливи. Защо тогава потъваме към дъното? Просто не сме оптимисти за бъдещето и не вярваме достатъчно във възхода на икономиката си. Излиза, че като отделни индивиди, обградени от близки и съмишленици, deizyсе чувстваме достатъчно удовлетворени, но в общността никак не ни се получава. Още една червена лампа за политиците. Пък и какви оптимисти и какво безгрижие в поредната застаряваща нация в Европа.

Ако се позовем на дебелите книги и признатите авторитети,

има 5 истини за щастието.

     1. Щастието е тук и сега. Не може да се планира занапред, нито да се преживява и търси пропуснатото в миналото. Моментът, в който си казваш: „За това живея“ или „Това е съвършеният миг“, или „ Не бих искал нищо повече, не бих могъл да съм по-добре“. И само след малко вече имаме други цели и мечти- по- напред, по- високо, по- добре… и Слава Богу, че сме устроени така. Няма как постоянно да си щастлив, влюбен или на гребена на вълната.

Щастието често е синоним на удовлетворение.

     2. Щастиетo се случва „въпреки“, а не „заради“. И най- незначителната подробност може да провали изживяването, но само ако ѝ обърнем внимание. Съзнанието ни решава колко е достатъчно, за да почувстваме еуфорията. Ето защо това толкова преследвано усещане, се крие в обикновените неща. Неслучайно много болни, минават през изпитанието и се чувстват преродени- освобождават се от суетата и излишните товари на психиката си.

Да се стремиш да се харесаш на околните и да трупаш вещи си е сигурно антищастие.I can

     3. Въпреки това, човекът е социално животно и ако работи (и то доброволно) за общността, се чувства щастлив. Да имаш положение, да си значим за някого е крачка към щастлив живот. Това не означава за всеки и по всяко време да си готов на чудеса. Напротив! Но едно „браво“ дава крила и много сили занапред. И то не само за този, който го чува, но и за човека, който го казва.  Постигането на баланс между личния комфорт и отдадеността на други хора е висш пилотаж. Започва се с упражнението да казвам „не“, но да си остана сговорчив и мил. Тогава всички около мен знаят докъде и колко, какво да очакват, а личната ми самооценка е адекватна. Ето защо доза здравословен егоизъм никога не е излишна.

До голяма степен щастието е нещо като да усетиш признание, благодарност, смирение.

     4. Вътрешно се осъждам на нещастие. Сигурен съм, че не заслужавам нищо добро. Мисля си колко ужасен е светът. Е не мога да бъда щастлив, ако ще манната небесна да се изсипе върху главата ми- ще си остана сляп и … нещастен. И това усещане не зависи от физическото състояние. Притежанието на неща и щастието са в обратнопропорционална връзка, защото колкото повече имаш, толкова повече можеш да загубиш и тази мисъл е в състояние да ти вгорчи дните. Ако имате всичко, не притежавате стимул.аз
Изводите се налагат от самосебе си.  Не е нужно да се впускаме в преследване. Просто се оставяме на живота и го практикуваме както са ни учили, умеем и се самообучаваме.

Силата за щастие е в нас самите и ние решаваме дали.

     5. Дните ни са спокойни, но всъщност еднообразни и скучни, тогава търсим нещо повече. Един от героите на „Гръцко кафе“ казва: „Щастието е в движението“. И действително, много по- значим е пътят до целта, отколкото самата цел. Щом точно сега постигаме мечтата си, значи сме се променили. Не само обстоятелствата около нас са се подредили, но и ние сме прогледнали за възможностите.

Точка 5 видимо противоречи на точка 1, което доказва, че рецепти няма!

Нека да предизвикаме щастие:
  •       Още утре започвам не просто да поздравявам всички съседи, дори и най- нацупените, а дори да им се усмихвам широко. Смехът и доброто настроение предотвратяват много здравословни проблеми. Ще го направя за себе си, но и безнадеждните песимисти ще забележат промяна.
  •       Докато върша най- досадните си задължения, пея. Избягвам проблеми с щитовидната жлеза и свършвам всичко неусетно. Нима нашите баби не са правели същото!
  •      В момента, в който се усетя разколебан в надеждата и оптимизма си- хващам баирите. Природата лекува всичко, а най- бързо грешката, да се взимаш прекалено насериозно.
  •       Всяко хоби е истинска стихия за измитане на напрежение. Отстоявайте вашето си време и интереси.
  •       Когато видя спокойна вода, хвърлям камък в нея- такава е човешката природа. Търси, променя, преследва, пък каквото ще да става. Независимо от социологическите проучвания.pohod

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.