Леки паралели по Гринуичкия меридиан


            У нас всеки разбира от всичко, но най-много – от образование. Това се доказа и от изминалата седмица. Но като няма адекватни специалисти, се хвърлят трохи в пространството, за да си почешем езиците. Ако се научим повече да мълчим, слушаме и действаме целенасочено, ще е  по- градивно, но за това си трябва известна мъдрост.

Леки паралели по Гринуичкия меридиан по темата образование

Освен идеално окосените морави, в Лондон правят впечатление и многото деца. През делничните дни големи групи от ученици щъкат навсякъде. Музеите, метрото, парковете и най- известните забележителности са пълни с деца.

          Не на всички майчиният език е английски, но си приличат по това, че са изключително леко облечени за нашите стандарти. При 5-градусов облачен ден са дошли с униформените си ¾ панталонки и не по изключение обувките са обути на босо или с къси чорапи. Якетата са разкопчани, а за шапки изобщо не става и дума. Ако някоя притеснена майка попита защо детето й е голо в този студ, първо веднага ще се разбере, че е българка или рускиня и после учителят спокойно би й отговорил, че детето може да се обслужва сам самичко на тази възраст. Явно не му е студено, щом не се е облякло.
Да научиш детето си на самостоятелност и адекватна преценка, без да се страхува от последствията е малка свобода. Но така започват да израстват крилата му… А нали това е задължението на всеки възрастен:
И да няма сили да ги отгледа, поне да не подкастря  крилата.
        Е, вярно че пръска дъжд от време на време, но все пак и бебетата в количките рядко са покрити с дъждобрани. И тъй като на острова му се носи славата на доста подгизнал и мрачен, туристите често приготвят именно дъждобрани в куфарите си. Облечете ли ги, вие вече крещите: Не съм от тук! Откровено местните пренебрегват дъжда, сякаш ако не му обръщат внимание, не съществува. Най-много да разпънат чадър, ако положението стане критично. Не се забързват, нито настроението им се разваля. Все пак не им се налага да прескачат реки по улиците или да газят кал до колене, да лавират между понадигнати тротоарни плочки като в минно поле или да се пазят от бясно каращите през локвите.
        В Лондон времето се мени много бързо. Буквално след 10 мин. може да грее слънце и да няма и помен от облак. Това не означава, че след още толкова време няма пак да притъмнее. Ето затова е крайно излишно да залагате на дъждобран. Една качулчица и да ви е мирна главата.
    И след като спазихме етикета и си поговорихме прилично дълго за времето, да се върнем на въпроса. Според стар анекдот: Eвреинът се учи от грешките на другите, умникът- от собствените си, а глупакът ги повтаря цял живот. Изкушавам се да мечтая българите да постъпваме поне като умниците. Не е много сигурно, но надеждата остава.
Докато наблюдавам децата в Лондон, все правя съпоставка с моите си и с родната образователна система. Като мисля за паралели, се сещам какво било определението за успоредни прави в учебника на английския ученик:  Две успоредни прави са такива прави, които, ако  пресечем с трета, ще се получи буквата Н. Няма теореми, аксиоми, доказателства, вариации и пермотации, но има време за много часове, прекарани в Природо-научния музей.  Там с опити всеки разбира каква е разликата в налягането между въздушна и водна среда, само със завъртането на няколко ръчки и добива много други знания, онагледени и конкретни. Никой от разпоредителите не гледа строго, не забранява да се пипа и не шътка за тишина.
За щастие и в България вече тук-там се появиха по- разчупени експозиции.
       Видях много възторжени очи, десетки любопитни нослета, залепени на стъклата и
стотици отпечатъци от пръсти. Разбира се, толкова лежерна програма е другата крайност на нашия строг академизъм още от начален курс. Неслучайно всеки български ученик е обявяван за вундеркинд при пристигането си, докато не се социализира. После странно как, завършващите у нас са слабограмотни според статистиката и очевидната действителност. Май само в Министерството на Образо⁄уванието не виждат тази тенденция и продължават да  образУват. /най- вече нерви/
               Затова е добре да си задаваме повече въпроси и да търсим решения. Свещено право на английското дете е да изразява мнение. Много е важно по време на обучението да се запази свободата да се изкажеш, независимо от позицията си. Да умееш да изразиш становището си. Не само ъгълът на Хайд парк е място за обществени дебати. Оратори се срещат и на други, особено оживени, места из Лондон. 

Цялото общество участва във възпитанието на децата си.

Линия на времето с най-важните събития в британската история върху метална ограда, която скрива ремонтни работи по Тауър
         За да стигне до музея, групата ученици се придружава не само от учители, но и от родители- доброволци. Осигуряват безопасността, но и са съпричастни с целите на училището. Родителските настоятелства са доста активни и съвсем не проформа. Често организират различни форуми и през почивните дни. Частното образование е скъпо удоволствие, но не освобождава  родителите от тези участия.
Малко нахвърляни мисли:
                В Лондон на всеки по- голям ъгъл има подробна карта на района и забележителностите на 5 минути пеша от мястото, където си. Щом спреш пред такава табела, често се спира и някой минувач с искреното желание да ти е в помощ, дори и да не изглеждаш загубен (в прекия или преносния смисъл).
                              Честите извинения по улицата може и да не са от най- искрените, но задават тона, създават позитивно отношение.
Малък етюд:
                          Мъж подтичва в обратна на нашата посока. Няма други хора наоколо. Питаме  го накъде да поемем, за да стигнем до Кю гардън- ботаническата градина. Упътва ни набързо и ние тръгваме. След 1 минута ни настигна, за да уточни дали не става въпрос за станцията на метрото със същото име и дали правилно ни е разбрал. Успокоен се затичва по своя път, явно бърза за работа. Възможно ли е това да се случи у нас!? Как ми се иска! Ето така всеки възпитава.
                В училищата има строго установени правила,които не подлежат на обсъждане- като униформите и присъствието.
       Меко казано не се толерира детето да отсъства дори и по болест. Разрешение за семейна почивка се издава от специална комисия, обикновено еднократно до 3 дни за целия период на обучение. Никой дори не си мисли да слее 2 дни преди ваканцията с 3 дни след нея, за да остане повече време семейството на ски, например. В подобни ситуации у нас си има също традиции. Родителите не се свенят да говорят по адрес на учител пред децата си, особено, ако той нещо е сгафил. Написал нахалникът отсъствие и сега трябва да звъним пак за бележка на оня познат…
     Според българските критерии във Великобритания често на училище ходят болни деца. Хрема, кашлица и температура не са достатъчно уважителни причини за отсъствия. Настинката не е болест. По тази тема също имам известни резерви, но е факт, че в България се злоупотребява с извинителните бележки, дори и от родителите.
Проучване показва недвусмислено, че редовните посещения и добрата успеваемост са в правопропорционална връзка.

 

Градината на Уестминстърското абатство- в сърцето на Лондон сякаш времето е спряло

Познато момиче от Холандия ходи всеки ден на училище с колело на 14 км от дома си. Родителите споделят притеснени, че цели два пъти през учебната година се е наложило да я закарат с кола, защото времето наистина било много лошо. Дали не прекаляваме с грижите си. И кои са важните неща! В България  всички си водят и взимат децата  от училище през една пресечка поне до 4-ти клас, устата е привързана с шал и при положителни температури, родителите не изгарят от желание да съдействат, на учителите не им се занимава с допълнителни организации, заради и без това натоварения им график… И всички са изнервени.

Това, което най- много ни липсва е смирение и съпричастност.

Сякаш всяка сутрин тръгваме  като на война- срещу всеки и всичко.

    Преди години бях шокирана от факта, че в Холандия децата си „лягат” масово в 19 ч. Може и да не заспиват веднага, но са по стаите си, готови за сън. Родителите отстояват правото си на лично време и дават глътка въздух на детето, спокойствие, пълноценна почивка, тихо занимание. Без глупави телевизионни програми, увещания и сълзи. Звучи толкова просто и естествено. Но моето дете се прибира в 19, 30 ч. от училище !?! Имало е по- дълъг работен ден от моя. Какъв ли процент от наученото в този дълъг ден ще са реално приложими знания.  От тук нататък цялата кула се срива.

    Ето такива препратки ми хрумват, докато децата пътуват около мен в лондонското метро. Дават им възможност да си хапнат, защото имат доста време до станцията си. Всяко вади кутията си с каквото са му приготвили от къщи- сладки, сандвичи, плодове, ядки. От 4-годишни са на училище на този хранителен режим. Ето, че и ние имаме предимство- истинска жива чиста храна, що годе добро столово хранене. Защо да не искаме да стане по- добре, да участваме по- активно.
Заради нашите деца и не само. Заради нас самите.
              Като се разхождам из лондонските парковете, виждам, че борбата е за всяко дърво. Всичко е направено с план и мисъл за години напред.
Така и с децата ни- всяко едно е мисия, но трябва визия за години напред.

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.