Мартенички, мартенички за приятели добрички

Мартеници от домашен моделин

Домашен моделин за изработване на мартеници или други елементи правим лесно и бързо:

1 чаша брашноmodelin

1/2 чаша сол

2 лъжици олио

4-5 лъжици вода

От тази доза получаваме 50-60 формички.

     Продуктите се забъркват на гладко тесто. Ако е лепкаво и прекалено меко, постепенно се прибавя малко брашно. Съответно- вода, ако е твърде твърдо.

    Най- лесните и бързи елементи режем с формички за сладки, след като разточим на плота. С шишче правим дупчици, за да се превърне в медальонче и поставяме във фурната на 150 ° за 5-6 мин. Простите форми след изпичане оцветяваме с темперни или акрилни бои, доколкото умеем. С водни също става, но цветовете не са така наситени. Не е задължително да са само в бял и червен цвят. След като изсъхнат, ги лакитаме. През дупчицата провираме усукан конец. Резултатът винаги е очарователен, витален и личен- каквато трябва да е всяка мартеница, подарhandmadeена от сърце.

     Може и предварително да оцветим моделина със сладкарски бои. Просто към брашното се прибавя прахчето, преди да замесим с олиото и водата.

     Ако сме майстори в моделирането, нищо не ни пречи да се развихрим с форми и големини. Материалът е благодатен за работа, безвреден и лесно се съхранява в хладилник. Мини- скулптурите се закрепват на дървен шиш и се изпичат с него. Така получаваме декорация за саксия или modelin 1допълнение към пролетен букет.

     Фигурките от моделин можем да използваме по много поводи- Свети Валентин, Първа пролет, подаръче за приятел, допълнение към декорация…

     Най- хубавото е, че децата ни могат да се включат равностойно във всеки етап от приготвянето. Да изпитат удовлетворението да направят красота със собствените си ръце. А после и радостта да  подарят своя шедьовър.

     Направете моделин и започнете да експериментирате. Действа успокояващо и е добра арт- терапия. А нали така наричаме с мартениците- за здраве и благоденствие.

Честита Баба Марта!decor 1

Пазете традициите в семейството и емоционалното си здраве .

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.