„На изток- в рая“ Изабела Шопова

na iztok

В края на годината Изабела Шопова заминава за Южния полюс. Със сигурност това двумесечно пътуване ще роди нова книга. Ето повод да си спомним за първата : „На изток- в рая“.

След тази книга ще потърсите и другите издания с автор Изабела Шопова и ще останете фен на пътеписите за цял живот. Информацията се лепи ненатрапчиво, емоцията е водеща, стилът- лек, езикът- неповторим. Величествена природа, нарисувана с преживяванията на млада интелигентна жена, буквално прекосила света.
Винаги препоръчвам на приятелите си.
Когато видях заглавието „На изток- в рая“ неизбежната аналогия със Стайнбек ми се стори доста претенциозна заявка и ме подразни. След като прочетох книгата, разбрах, че първото, което със сигурност не важи за нея е, че е претенциозна. Дълбочината не е само демонстрация. Като се прибави и високата езикова култура и безспорната интелигентност на автора, логично се нарежда сред любимите книги, като тези на Стайнбек.
Класик на пътеписа като Майкъл Палин изглежда абсолютен лаик пред вдъхновението на Изабела Шопова. Този текст не е само за пътуването в Нова Зеландия, но и в една българска младост. Пълен е с асоциации между две несравними реалности/ земи. Разкази за манталитета не само на новозеландеца, но и на българина.
Чете се леко- като живота в Нова Зеландия. Заразява с пътешественически дух. „Засърбяват “краката, но не от ухапване на рядко насекомо, а от желанието да попътувате. На изток, на изток…поне до края на света. Смях, настроение, позитивна настройка… ако харесвате това, „вървете“ с „На изток- в рая“.

Къде е раят?- там, където можем да преживеем толкова разнообразни и силни емоции, докато пътуваме, опознаваме, мечтаем.bibl

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.