Децата обичат правилата

Бъдете сигурни, че децата обичат правилата.

Подреждат  света им. Носят им сигурност и спокойствие.

     Възрастните са задължени и отговорни да им осигурят този комфорт. И ето изненада- той не се постига със задоволяване на капризите им, а с ясно формулирано становище и последователно отношение.

Няколко основни принципа във възпитанието. За да не се питаме „Къде сбъркахме“

→ Родителят не е приятел, а родител.

          Зрелият човек осъзнава, че има отговорности и не се стреми да се хареса на всяка цена на детето си. Да получиш признание пред тайфата, че си много як е приятно наистина, но не означава, че за детето ти не трябва да има граници или правила. Номерът е да си готин, защото уважаваш и признаваш мнението му, но от тук не следва, че става по неговата на всяка цена. Обичта не се измерва с вещи и ако мъничето очаква подарък всеки път щом влезете вкъщи, значи не сте му показали достатъчно ясно кое е важното.

→ Последователност.правила всеки ден

              Никое правило не може да се утвърди само с един разговор. Каквото и да сте решили да постигнете, трябва постоянство. Ако днес е по- удобно да си замълчите, защото не ви се занимава, а утре имате важен разговор и се правите, че не забелязвате… Естествено, че детето ви няма само́ да си наложи ограничения. Все пак то е умно ( във вашите очи дори най- умното), не очаквайте да се държи глупаво и да не се възползва от шанса.

         Много често родителите не разбират, че възпитанието е процес. С усилия и постоянство се надгражда малко по малко. Затова не можете да очаквате решение от типа:

 

играКак да направим целувки:

разбийте с миксер


за 12 минути 3 белтъка

с 3 лъжици захар.

Изпечете на 100 °.

Все пак целувките, прегръдките и милването са важни и незаменими, дори и след най- голямата пакост.

Децата са много различни и в комбинация с индивидуалността на родителите си излизат извън всякакви шаблони. Всеки търси своя модел. Все пак следва основни принципи. Понякога методите работят, друг път- не… и търсенето продължава.

          Често срещана ситуация- мрънкащ тон, майка се оплаква пред приятелка, че синът й стои по цял ден пред компютъра. Възникват много въпроси, които могат да се обобщят до- Кой е отговорен за това, че е позволено- детето или родителят?! Ако от самото начало ползването на джаджи за игри е регламентирано, детето отдавна ще знае какво да прави със себе си и как да оползотвори времето си с интересни занимания и компютърът няма да му липсва, нито телевизорът ще е залог за мир.

→ Личният пример

          Вие не изпускате сериал или реалити. Наистина ли очаквате детето ви през това време да чете книга?! Поставили сте телевизор и компютър в спалнята му. Сигурно, за да не ги използва. А кой му ги купи! Ама, нали, да не се чувства зле, бедно, различно между приятелчетата. А вие затова ли се събирате с приятели, за да си мерите приложенията. Ако е така, не четете повече.

→ Отбор с партньора.

заети

Каквото и да намислите, предлагайте го общо и изисквайте еднакво. Ползвайте една мерна единица и за наградите и за ограниченията. Вие сте екип, но не против, а с и за детето.

Неслучайно се казва, че най- важни са първите 7.

           Вече дори се говори за първите 3 в някои навици. През това време се изгражда доверието и връзката между родителите и детето. Колкото по- здрава и стабилна е, толкова по- спокойни могат да са възрастните за следващите периоди. Ако не сте успели да намерите пътя през първите 7 години, шансовете ви намаляват. Затова е добре да отделите достатъчно време, внимание и усилия, за да се представите добре като родител.

     Никой не споменава по време на бременността, че предизвикателствата са големи. Ако сте отворени за знания и любопитни към света, ще се справите.

Най- важното е да обичате децата си със сърцето, а не с портфейла си.

Не се страхувайте да бъдете категорични, когато се налага и да прегръщате сърдечно и често.

Да уважавате тяхното мнение, да зачитате любопитството им наистина, понякога е трудно.

И ако на това не са ви научили вашите родители,

ако са ви прегръщали само докато спите, ако все още не са доволни от живота ви…потърсете помощ от психотерапевт, преди да пораснат и собствените ви деца.

Споделете идеи как се създават здрави връзки с децата. 

Ето един пример

Коментари

Коментари

Вашият коментар