Планиране на семейния бюджет в 5 стъпки

Да се планира и контролира семейният бюджет никак не е лесно, но е необходимо.

                           Няма значение дали цифрата е малка или голяма. Разликата е само в мащаба. Основните правила са универсални. Целта е да създадем възможно повече предпоставки за по- добро бъдеще на себе си и любимите ни хора.

Кога е моментът да се започне със спестяване? сега!
1. Мисли стратегически

Как изразходваме парите, които влизат на месец в семейството е от стратегическо значение. Добра цел е да възпитаме у себе си и децата си висока финансова култура. Говорим за практика, затова не разчитайте на училището. За съжаление, да си с икономическа специалност, също не е гаранция за финансова далновидност.
Логиката не е да се харчи толкова, колкото се получава. Ако това е стратегията във фамилията, скоро ще загубим финансовата си свобода. Е, ако се чувствате комфортно да сте зависими от родителите си, приятелите или банката, можете спокойно да предприемете живот на кредит. Този модел, обаче вече е поостарял и отминава с епохата на така наречения „Гучи- капитализъм“- искам го веднага сега и незабавно, независимо, че не мога да си го позволя и точно в момента никак не е изгодно.
Новата тенденция на връщане към природата, към по- непосредствените и обикновени преживявания, загърбва лукса и удоволствията на неразумно висока цена.

Майсторството е

да се задържи стабилен стандартът, който сме постигнали и чак тогава да се планира стъпка по стъпка увеличаването му.

семеен бюджет2. Спешен фонд

 £  За извънредни ситуации са необходими средства, които да стоят някъде далеко от очите. Тяхната роля е да влязат в употреба при наистина спешни случаи като медицинска помощ, развод, уволнение. Добре е да са лични и да не се „пипат“ при маловажни събития. Тези „бели пари“ спестени в добрите ни периоди, могат да ни спасят от дългове или да намалят стреса при форсмажорни обстоятелства. На финансовия пазар съществуват инструменти за подобен вид, консервативно и нетолкова, спестяване.

3. Стройна система

Определете си дневни пари.

Ако изхарчите по- малко, не прехвърляйте разликата като бонус за следващия ден. Просто задобрявате във финансовото самоконтролиране и се приближавате към по- големите цели.

Бързите кредити не са опция за човек с добра финансова култура. Лотарийните игри- още по- малко. Все пак тук обсъждаме сериозни стратегии!
Кредитна карта в джоба би направила големи поразии в планирането, ако човек е гладен, депресиран или с повече свободно време. По- добре я оставете вкъщи и ходете с малко пари в брой.

Вие се познавате най- добре. Склонни ли сте да пазарувате импулсивно? Слагате ли в кошницата на електронните магазини промоционални стоки без да трябват или за да достигнете безплатна доставка? Блокирайте достъпа или си сложете визуални напомняния на екрана колко е лимитът и каква е целта, която преследвате.

¥ Снимка на екзотичен плаж на хладилника, също би била стимулираща.

4. Следи разходите

Задължително трябва да сте наясно какъв процент от парите ви отиват за „твърди разходи“ и колко за допълнителни неща. Ще се учудите колко много от семейния бюджет е в графа „Други“. Но кои са тези други, не става съвсем ясно.  Вероятно са магазините тип „За един лев“. С една дума- глупости, без които спокойно можем да минем.
  За управление на разходите има създадени приложения за лични финанси в интернет. Възможностите са много, остава само да откриете най- подходящото. Ако страдате от притеснения за нивото на световната конспирация, която отдавна се е съсредоточила върху личния ви живот, можете да си направите сами таблица, в която да следите съотношението между приходите и разходите си.

5. Анализирай

Резултатите от движението и наблюденията на семейния бюджет е добре да се разглеждат през определен период и да се анализират. Важни са факторите, които пречат да се вместите в зададения план. С времето много от даденостите ще се променят. Най- вече защото ще задобрявате в планирането и контрола.
  $ Винаги има какво да се оптимизира.
И най-старателно планираните бюджети могат да бъдат усъвършенствани. Ако целта ви е да вдигнете 100 кг тежест, не бихте пробвали да направите това веднага, нали! Към голямата цел ще вървите с малки крачки.

Икономическите анализатори са доказали, че намаляване или увеличаване с 20 % на сумата, която влиза в джоба ни, по никакъв начин не променя стандарта ни на живот. Изводът е много прост- можем да се научим безболезнено да спестяваме поне по 20% от приходите си на месец. Всичко зависи от мотивацията. Причини да не го правим има безкрайно много. Факт е, че само 10 % от българите се замислят за това.евро

® Важно е да намерим единствената причина за нас самите, която да ни накара да започнем да планираме семейния си бюджет. Докато се превърне в навик.

Коментари

Коментари

Вашият коментар