Сувенирите- Нова година с нови дестинации

Когато човек пътува до нови места, някак не успява да устои на изкушението да си купи нещо за спомен. Сувенирната индустрия разчита точно на  това влечение, а голяма част от китайския народ и се изхранва от тази страст. Все пак е добре да не пълним домовете си с евтини дрънкулки. Неусетно можем да прехвърлим мярката и след време, като ни омръзне да им бършем праха, да решим, че не са чак толкова скъп спомен. Тогава какво да купуваме от различните дестинации?

   Хубаво е, щом стягаме куфарите за някъде, да се поинтересуваме и от качествените „спомени”, предлагани за и на това място. Не би ни било приятно да си вземем нещо „излючителноGreece” и  да го видим после и по нашите пазари и магазини и то на половин цена.

   Обикновено себестойността на сувенирите е жълти стотинки, но до туриста достигат десетки пъти по-скъпи. Ето защо няма нищо странно да се пазарим и цената да падне 2-3 пъти. Както е известно, в арабския свят това дори е традиция и въпрос на чест. Но и Европа не прави изключение. Щом статуетка айфелова куличка ти предлагат първо за 2 Е, а след малко те молят да купиш  5 броя за евро….

 Подходи към избора на сувенири:

    Заклетите пътешественици купуват най -характерното за страната. Дали ще е ветрило от Испания, часовник от Швейцария, дървено сабо от Холандия, синьо око против уроки от Турция…Колекцията е разнородна.
   Други събират предмети от един и същ вид. Вариантите са безкрайни- чаши с имената на градовете, чинии за стена или с поставки с малки пейзажи, картини със знакови обекти, ножчета с името на държавата, ключодържатели, магнити, тениски, шалове, знамена, плюшени играчки… От такива сувенири преливат  магазините  и в летищата, но до тях прибягвайте само в краен случай. И  двата  варианта са подаръци по-подходящи за хората, които с нетърпение ни очакват да се завърнем.
 Все ми се струва, че за самия пътешественик споменът носи да е по-специален. Предмет, направен пред очите ви, ще запази цялата атмосфера на мястото, усещането ви за момента. Ще ви връща тогава и там при всеки поглед. Ръчната изработка е печат за автентичност и неповторимост, гаранция за заобикалянето  на  ширпотребата. Такива сувенири често са свързани с бита и  обичаите на хората в страната. Обикновено са на по- висока цена и предварително трябва да сме разузнали конюнктурата на пазара, особено в Африка.
   Но по-специален не винаги е синоним на по- скъп. Ако събирате нещо от природата или предмети, които сте ползвали по време на престоя си.  Кибрит с името на хотела, няколко монети с различни номинали от местната
валута, карти и брошури, билетчета или хербаризирано цвете, черупка от кокос,
камъче, мида.  Далечните дестинации са благодатни за това, тъй като природата е много различна.  Моят най- нестандартен сувенир е восъчно листо с 2 семена в края си. Нямам никаква представа от какво дърво е, но изглежда доста екзотично. Сега стои в една саксия вкъщи, виждам го всеки ден и си спомням винаги за онзи топъл януарски ден, когато това листо падна в кануто, докато разглеждахме един от най- големите язовири в Тайланд под зоркия поглед на стадо маймуни на брега….
    Сувенирите могат да са свързани и с интересите ви. Естествено футболен маниак би събирал екипи или сувенири с гербовете на отборите. Любителите на бирата- кенчета с националната марка пиво. Кулинарите- готварски книги с местните специалитети. За картоиграчите и кибиците- тесте карти. Внимавайте с предметите на изкуството и хладните оръжия. Може да подлежат на обмитяване или дори да не могат да се изнасят.
    Конкретният момент на вашето пътуване също дава  интересна гледна точка по въпроса за избора на сувенир. Брой на местен ежедневник също носи доста информация и с времето става все по- ценен. Великобритания  демонстрира как раждането на бебе, вярно не кое да е, може да направи бум в сувенирната индустрия месеци наред. Ако по време на престоя ви има някаква годишнина или специална изложба, предмет, свързан със събитието ще носи и конкретна информация след време. Срещу 2 Е можеш да си вземеш от автомат юбилейна монета, например с надпис „850 год. Нотр Дам”. В Испания, Германия, Италия машина щампова избрана от вас рисунка на обратната страна на еврова монета. Така се получава сувенир, който си изглежда като 1 Е, но е с картинка на гърба. У нас също вече се предлагат такива сувенири на Мадарския конник, Шипка, Троян…
Интересно е кои сувенири представят България. Какво купуваме за нашите познати от чужбина и какво те си избират от тук…
Възможностите за събиране на спомени са безкрайни. Всичко зависи от това колко ви се носи, какви пари сте готови да похарчите и какви са границите на въображението ви.
Разкажете за Вашия най- любим сувенир. Може би тази идея ще е нова и за най-заклетите пътешественици.

Кукерът от началната снимка

е на фона на ръчно тъкана чанта

от Дзев Студио

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.