3 причини да покажете църквата „Свeти Стефан” на децата си

 Българската църква „Св. Стефан” се намира на западния бряг на Златния рог в Истанбул. Построена е в един от най- консервативните квартали, но можете да я откриете бързо. Независимо кой маршрут ще изберете- да вървите по брега от Египетския пазар, да слезете на близката спирка на метрото или по бул.”Ататюрк” от джамията Карие, все ще усетите старата атмосфера на града.
изглед от Босфора
 Посещението на това място е не просто посока, а истинска история, реален урок и много лесен начин да говорите с децата си за българските следи по света. Ако, разбира се, това е част от възпитанието им.
   
           1.  Църквата „Свети Стефан“ е пример за безкористно дарение в името на обща идея.
  Не толкова отдавна- в средата на XIX в. kняз Стефан Богориди подарява земята в квартал „Фенер” за българска църква. Веднага след специалното разрешение на султана, чрез ферман, построената вече на мястото дървена къща се реконструира в параклис и става известен като Дървената църква. Осветена е с името „Св. Стефан”- жест на признателност към княза. Метохът, изграден в близост, подслонява поклонници през годините. На българска територия и до днес не е издигнат друг храм с името на светеца.
пазител на християнските традицииИларион Макариополски   Ако беше част от историята на САЩ, проповедта на Иларион Макариополски  от 1860 година щеше да се изпълнява в много училищни спектакли. Но тъй като българската история е доста богата на подобни паметни моменти, на тази Великденска изява сме посветили само един урок в среден курс по история. Обявяването  независимостта на Българската църква от Гръцката патриаршия става точно във Великденската служба, водена от митрополита от амвона
на църквата „Св. Стефан”- факт, предхождащ националното освобождение с цели 18 години, заради който Иларион Макариополски е изпратен на заточение. Исторически факт станал възможен в сърцето на Османската империя, благодарение на сърцатите духовници,служили в този храм и осмелили се да надигнат глас.
началото- дървена постройка      2.   Притеснени от опожаряване и заради нестабилния терен, българите тук продължават да настояват за по-здрава постройка.
Възниква идеята за метална конструкция.
             Упорството отново е възнаградено. „Искай и ще ти се даде…” е казано в Библията, но за това все пак се изисква смелост, особено преди 150 години. През 1892 г. Екзарх Йосиф I поставя началото на нов строеж. Австрийската фирма „Вагнер” печели търга и създава конструкцията във Виена. Сглобяват я пробно  и после на части пренасят през Дунав и Черно море внушителните 500 т стомана и ламарина с всичките 4 млн различни видове метални връзки.  Можем ли да си дадем сметка за мащаба на подобна логистична операция !? Само име като Гюстав Айфел може да е доказателство за сериозността й. Той е свързан опосредствено, защото реално се ползва неговото “know how”. Опитът му с Айфеловата кула го прави главен конструктор при проектирането на подобни сглобяеми църкви, които, за нуждите на мореплавателните империи, са строени  в Латинска Америка. Германската фирма ползва този опит, за да изпълни българската поръчка.
           3.   Желязната българска църква в столицата  тогава на Турция, в града, където и до днес е Цариградската патриаршия, се освещава 1898 г и от тогава е действаща.
 Обявена е за най- красивия християнски храм в страната
и е една от малкото запазени в света подобни конструкции. В момента е в ремонт. Със сигурност след няколко месеца ще се изправи с цялото си великолепие на брега на Златния рог.

 

      Когато ви се случи да отидете с децата си до Истанбул, вземете катер за обиколка през водите на Златния рог и само срещу 10-ина лири, те ще чуят част от този разказ на живо от екскурзовода, когато минавате покрай бялата двуетажна метална сграда. Останалото можете да им разкажете вие. А защо не и да посетите града специално заради Българската Желязна църква- запазила топлината на вярата ни и готова да представи не легенда, а истинска история за безкористност и родолюбие. Въпреки всички минали и сегашни, съществени и по-маловажни външни причини нещо малко или по-голямо да не се осъществи. Тук в Истанбул, на брега на Златния рог се е получило и продължава да бъде.

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.