Тодорова неделя

Тодорова неделя- седмицата между Сирни Заговезни и Тодоровден,

се счита за една от най- опасните през годината. За омилостивяването на злите сили, които вилнеят по това време, се изпълняват множество закодирани действия.

      В българските традиции се преплитат християнски и езически ритуали и вярвания. Те дават стабилност и сигурност на предците ни. В съвремието ни много от смисъла и доводите ни изглеждат загубени, но това не пречи да запазим духа и неповторимостта на обичаите, дори и да не намираме рационално обяснение.

Понеделник е наречен „Чист“ –

ден за кукери и прогонване на злите сили от селището. Изпълнявал се е и ритуалът Тричане на кучета, за предпазване от бяс. На този ден се тримири- не се яде, нито пие- пълно пречистване.

Вторник си е спечелил славата на най- лошия през годината.

    bread Дори за каръците се казва, че са родени на „Чърн вторник“. Той владее сушата- една от най -страшните злини за земеделците. Затова го омилостивяват с обреден хляб без квас. Не се захваща работа- ясно е, че няма да се докара до добър край. Яде се постна баница на полето- прави пред природата и величието й, предците ни са отдавали почитта си.

 Сряда- „Разполовена“

          С вродената си интелигентност народът е осъзнавал, че във всеки човек живее и доброто и злото. На този ден се предпазваме дяволът в нас да не вземе превес. Почита се денят, за  предпазване от лудост. Не се шие и работи с прежда.

Четвъртък- „Въртоглав“

        За да се избавим от виене на свят, не се вари вода. Питката има лечебна сила. Парче от замесения днес хляб може да случи за лекарство против главоболие през годината. Трябва да се внимава трохи да не се разпилеят из къщата. Вярва се, че мравучените питки гонят мравките от дома.

Петък- „Шеметен“

          Свързан с редица забрани за жените- да не се мият и сресват, да не работят с остри предмети. Така предпазват нивите от гръмотевици и градушки. Това е част от жертвоприношенията за омилостивяване на злите сили. Сънищата от тази нощ са пророчески.

Събота- „Конски Великден“

          На Тодоровден се почитат конете- важна част от бита на българина. Разбира се, има елемент на състезание и на преклонение, признание.

horse-1

Тодоровден по английски образец 

         Целият този хаос пресъздава смяната на зимата с пролетта- промяна нелесна и  често със смяна на превеса между двата сезона. Времето е все още нестабилно. Гръмотевици през тази седмица предвиждат градушки през лятото. Св. Тодор забива меча си и връзва на него коня. После моли Бог за ново начало- пролетта. Ето защо на Тодоровден празнуват всички, които се надяват на този Божи дар.

 

 

Коментари

Коментари

Вашият коментар