Светиите Трифон и Валентин на една маса

В световната култура е спорно кой празник е по- стар и с предимство- почитта към виното и плодородието или към любовта и….плодородието. Оказва се, че Трифон и Валентин не само сядат на една маса днес, но и имат смущаващо много общи черти векове назад.сърце
♥ Свети Трифон, когото църквата почита официално началото на февруари, е млад лечител. На иконите се изобразява с древни медицински инструменти. В бита на българина постепенно се свързва с езически ритуали на почит към грижовните стопани. Главното действие на Трифон Зарезан е подрязването на лозите. Тази чест се пада на най- способния винар в селото, за да се предадат неговите умения на следващата реколта. За кръстник (цар) се избира най- заможният и така още от Дионисиевите празници по нашите земи.
Свети Валентин се промъкна в суматохата на прехода, неканен, но явно намери почва и у нас. Първите данни за празнуването му като признание в любов е от XIV в. в Западна Европа по време на тържества, свързани с плодородието. Гледай ти! И на всичкото отгоре младият Валентин бил лечител, а първообразът му се търси при бог Пан- на плодородието. Дали ще го наречем Купидон, Ерос или Амур, хората се вдъхновяват да празнуват в негова чест така бурно, все едно са завоювали най- голямата победа в живота си. А какво се прави при големи победи- пие се вино. (понякога и от Никифорова кратуна)

Има ли проблем двамата светии да стоят на една маса или конфликтът им е изкуствен.катинар-сърце

Май общите им черти на Трифон зарезан и Св. Валентин наистина са доста:

 И в любовта и с виното търсим истинските неща. Поне на 14 февруари могат да са неподправени. Съмнително е в наши дни да съществува онази изпепеляваща любов, която изпитва Оловното войниче на Андерсен. Подобни безкористни, платонични чувства трудно оцеляват в делника. А и няма време за много романтика. Истинската, голямата и единствената е малко вероятно да те сполети точно на Свети Валентин планирано и целенасочено. Нищо не пречи да му се помолим за шанса да е благосклонен и да я срещнем все пак някога, някъде- истински късмет.
Не е ясно и доколко истинско е виното, което наливаме на празника. Както и в много други сфери, цената не е гаранция за качество. Домашно приготвеното вино поне е от истинско грозде, но майсторите са все по- малко. Трифон Зарезан е хубав повод да подкрепим българските производители. Вярно е, че Чили, Испания, Франция… предлагат чудесни вина на пазара, но у нас би трябвало най- благоприятно въздействие да оказва родният еликсир.

Българско вино или китайски кичозни сувенири за Св. Валентин- кое предпочитате!

  И виното и любовта ни докарват до опиянение. Може да е от сладостна отмала до тотална загуба на ориентация във времето и пространството. И докато с виното това се постига бързо, то с любовта е за дълго. И в двата случая ни става особено важно да ни уважават…. поне като човек. Оглупяваме, не сме в състояние да използваме разума си. Мислим със сърцето или други части на тялото и тези гениални вдъхновения искаме да споделим с целия свят. Подобни действия противоречат на всяко чувство за самосъхранение.
♥ В разумни количества, по малко, но редовно и виното, и любовта носят здраве. Известна е средиземноморската диета, която включва чаша вино (истинско) на залез слънце в бялото шато с изглед към лозовия масив. И като прибавим научнообоснованите твърдения, че влюбването повишава имунитета, а сексът предпазва от инсулт и инфаркт…. Получихме рецепта за безсмъртие като на истински бог.

Независимо дали честваме Дионис или Амур, резултатът е един и същ- хубав празник и повод да дадем вниманието си на важните ни хора.

Какво със сигурност не бива да се случва в този ден! Мъжете да изчезнат да зарязват лозите и да се изгубят безпаметно до сутринта. А влюбените им половинки да въздишат с Ала Пугачова и „Милион червени рози“. Такъв край противоречи на идеята и на двамата светци. Затова нека се върнем към хепиенда.

Какво по- естествено от това Св. Трифон Зарезан и Св. Валентин да седнат на една маса!

любов

В публикацията са използвани изображения и от https://picjumbo.com

Коментари

Коментари

Вашият коментар