„Породите“ мъже и „сортовете“ жени, според реакцията им на 8-ми март

Забелязали ли сте, че празникът на жената винаги буди смесени чувства. Интересни са реакциите на хората за този ден.

Нека приемем, че жените са нежни цветя.

Така поне е прилично да се твърди, въпреки странното поведение на някои представители в последно време. Тогава можем да ги сортираме и им дадем лица на растения.

Мъжете пък се очаква да бъдат активната страна през този ден. За съжаление все по- рядко им се получава.

Затова ще влязат в различни роли от фауната.

В природата няма по- естествено от това положение: мъжкият да е ловец, а женската труднодостъпна и придирчива към голямата конкуренция.

Мъжете романтици планират всичко до най- малката подробност. Приличат на пъстропери птици в танца на ухажването. Денят е пълен с приятни изненади, чак да ти стане уморително от напрежението. Може би си мислите, че това е ухажорът- мечта за всяка жена. Ако обектът на „папагала“ е независима и разкрепостена личност, която обича да определя правилата, може да се получи сконфузно и отекчително. Жената „роза“ не би се въздържала да убоде, ако нещо не й допада. Добре знае цената си и положението между останалите в градината- роля на царицата на цветята.

Празникът е само на колежката- това са „лъвове“– много представителни за околните. Привличат завистливите погледи на чуждите жени, които наивно си мислят, че това поведение лъвовете носят и у дома. Нека не забравяме, че в прайда храната осигуряват лъвиците, а мъжките само отстояват територии. Наистина, ако има статистика в цветарските магазини за 8 март, би станало ясно, че у нас това е повод да се почерпим и повеселим в службата. Когато денят се случи почивен, далеч не е толкова атрактивен.

Колежките не могат да са оприличени на нищо друго освен на „карамфили“– специален тоалет за този ден, силен грим, приповдигнато настроение като на 9-септемврийска манифестация. Козметичните салони са се пръскали по шевовете седмица преди това. Маникюристките вече не знаят на кой свят се намират . Цветарите денонощно увиват целофани. Извикали са домочадието да стои до кофата с неразтворени лалета на тротоара, докато опаковат последните стръкове фрезии. Какъв цвят са, не е много ясно, защото и те не са се разпъпили. Това изобщо не им пречи да струват майка си и баща си, взети заедно.

Цените на цветята по 8 март могат да провалят финансовия план на „ броненосеца “. Основна характеристика- под средна заплата за страната. Средностатистическите 5 букета на мъж си е изпитание за бюджета. Но няма как- свива рамене, задължително е. Какво ще си кажат жената, децата, тъщата и продавачката от сергията отсреща. Пък и рано сутринта съпругата му като стане и няма цвете- онзи укорителен поглед. Не му се иска да го изпитва отново. Такива са те „върбите“- все нажалени, все ощетени и нещичко не достига. Сълзите им в очите, милите!

Съседът отсреща е друга ракия- „хипопотам“. Изобщо празник ли е , не е ли- не го бърка. Важното е да си е на спокойствие. Който иска да се охарчва, който иска да се пъне за романтични жестове. На него и така си му е добре. Да не би да има Ден на мъжа, че да дължи нещо на някого. Жената и тя „Сама китка“– на всички разправя как иска по- бързо да мине  8 март, че да се свършва с тази суматоха. Непретенциозна е, навсякъде вирее.

Има и друга порода мъже- свенливи. Действат под прикритие „ охлюви “ Ще вземат нещичко за празника, но само да не ги забележи някой, че да им се присмее. Срамежливо ще пъхнат цвете под сакото или подаръче, но по- отдавна купено. Да не ги помислят за слабаци. На прибежки и припълзявания ще се приберат вкъщи- в свои води.
Срамежливите „теменужки“ са най- щастливи от празника. Единственото време да ги забележат и оценят красотата им по достойнство. Бранят празника с нокти и зъби.

Пиши го загубен ден. В службата- почерпки, песни, танци… Вечерта заведенията се пръскат по шевовете от женски компании, като за последно. Поне в един ден българската икономика е в разцвет. Цветарите доволни прибират сергиите. Денят пак е нахранил годината. Салоните за красота също имат причина да празнуват. Да се чудиш, с този темп на ядене и пиене кога остава време за друго.

Ама моля ви се, за какво друго!? За истинското внимание, истинската почит и истинското признание. За подаръкът, даден без специален повод. За цветето, подарено с нежност на 7-ми или 9-ти март или юни. За онова „Благодаря, че си тук и ме разбираш“ или „Щастлив съм да те има“… Щастливци са мъжете, че не са си извоювали собствен празник. Щастливци и хитреци…!

Наздраве за силния пол, доказал стоицизма си не само на 8 март! Преживели патриархата, жените ще оцелеят и след еманципацията. Поне до следващия 8-ми март.

Какви цветя и животни познавате Вие?

 

Коментари

Коментари

Вашият коментар