ЕЛХАТА- ТРАДИЦИИ И СЪВРЕМИЕ

        Историята на елхата е дълга и много интересна. Тя е свързана със Световното дърво хилядолетия назад в културата. Кои от традициите са стигнали до нас и как са трансформирани в съвремието ни. Ако искате да спазите символиката:

-Елхата трябва да е с корен.

        Корените са дълбоко в земята и дават представата ни за отвъдното. Стеблото и клоните са земният ни път, а върхът сочи небето и ни свързва с висшите сили. От тази символика става ясно, че е за предпочитане дървото да е кичесто, здраво и високо- пожелание за дълъг и спокоен живот на фамилията. Живото дърво е символ на победата на живота над смъртта.
През последните години много екологични организации се борят да се забрани отсичането на елхички за празника. Желанието на всички да спазят „традицията“, води до типичните проблеми на консуматорското ни общество- много отпадъци и излишества. Дървото е символ на живота и вярата ни. Отсечено, пристига в домовете ни точно с обратен знак. Така че е по- добре да поставите изкуствена елха, отколкото мъртво дърво.украса
Тази Коледа живо дърво можете да закупите и с благотворителна цел. Министерството на земеделието и много известни лица в страната съдействат за събиране на средства към Сдружение „Аутизъм днес“- обучение на специалисти за работа с деца с аутизъм. Това е съвременната символика на запазването на живота и вярата ни в доброто и съвършенството на света.

Тук можете да прочетете повече за инициативата


През годините е имало много подобни примери по света свързани с Коледния дух. И до днес Осло подарява огромно коледно дърво на Лондон в знак на признателност за помощта, оказана от Англия на Норвегия през Втората Световна война. Елхата краси всяка Коледа Трафалгар скуеър.
Не липсват и много скъпи изпълнения, разбира се в Абу-Даби, където през 2010 год. елхата е била богато украсена с играчки от чисто злато и сребро.
Неслучайно едни от най- красивите коледни базари са в Германия. Според историята, елхата влиза в европейските домове за първи път през XVI век именно в Страсбург. А немски емигранти я разпространяват по света. В Русия брезата краси новогодишния празник на 01. март до управлението на Петър I, когато въвеждат много западно-европейски новости. В САЩ едва през XIX в. Чикаго вижда украсена елха.

– Украсата е от кръгли червени играчки

         22 декември е най- късият ден в годината, само 9 часа. Тогава са създадени Адам и Ева. Традицията повелява да се украси вечнозелено дърво с червени ябълки. Знаете вече за 3-те важни ябълки в човешката история- на Ева, Нютон и Стив Джобс.
Новият завет влага нов смисъл в библейската символика. Неслучайно и Иисус се ражда близо до деня на зимното слънцестоене. Легендата казва, че в нощта на Рождеството дърветата се отрупали едновременно с цвят и плод. Ето защо поставяме кръгли стъклени топки като ябълки или увиваме орехи в станиол.

        Съществува и приказка за дърветата от всички краища на света, които тръгнали да се поклонят на Иисус подобно на влъхвите. Последна пристигнала елхичката, защото пътувала чак от север. Колкото и да се надигала на пръсти, не можела да зърне младенеца. picjumbo.com_HNCK2737 1200Тогава от небето се посипал звезден прах. Тя заблестяла. Всички други дървета се извърнали да я погледнат и така успяла да види бебето в яслите. От тогава елхата влиза в домовете ни цялата в блясък и украса. Свещичките се асоциират с Божествения пламък, надеждата, молитвата.

    И така предаваме сказания и символи, живи от хилядолетия и събрани от цялото земно кълбо все с една цел- за здраве, мир и благоденствие. Ако си бил там и знаеш нещичко за вярата и любовта- предай нататък. И да пребъде!

Още за посрещането на Новата 2016 година

Коментари

Коментари

One thought on “ЕЛХАТА- ТРАДИЦИИ И СЪВРЕМИЕ

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.