5 „ЗА“ детето да спортува

                                                Мили родители,

     Има много причини, които ще ви накарат да настоявате детето ви да спортува. Сигурно, можете да измислите още повече, за да не сте особено настоятелни- нямате достатъчно време, вие самите не го правите, организирането е много сложно, а и точно вашето дете никак не обича да се движи. Да се концентрираме все пак върху ползите, а после сами си преценете дали си струва. От това решение може да зависят дори  щастието и живота на най- любимото ви.

1. ЗДРАВЕ– водещ мотив. Толкова смислен и доказал се, че е излишно да се влиза в подробности. За съжаление, често се сещаме за спорта, когато вече има здравословен проблем. Никога не е късно детето да започне да поддържа тонуса си. Нищо не е загубено безвъзвратно. Движение и игра- това е толкова интересно!  Началото да е точно от СЕГА.pluvane

2. ДИСЦИПЛИНА И ОРГАНИЗАЦИЯ– всяка тренировка минимум по 3 пъти в седмицата изисква стриктен дневен режим и  през другите дни. За да имате време, ви трябва добре подредена програма, от която могат да ви отклонят само наистина изключителни обстоятелства. (Дъждът не е сред тях, нито фактът, че днес имате банкет в офиса)

3. БОГАТ СОЦИАЛЕН ОПИТ– общуването извън семейството и училището поставя детето в различна роля. В лицето на треньора и съотборниците вижда нови модели на поведение и опознава допълнителни връзки и отношения. Сблъсква се с различни хора по възраст, социален статус и  емоционален капацитет. Изгражда се респект и уважение, затова търсете проверени треньори, за които вече имате добри отзиви или допадат на детето. Развива се чувството на толерантност. Спортсменският дух на  подкрепа и съпричастност никак не е за подценяване за психическото здраве на учениците. Ако успеете във всичко това, някой ден може да се почувствате излишен между детето ви и треньора. Не ревнувайте- в негово лице имате добър помощник във възпитанието. Даж

е май от самото начало не се бъркайте никак в работата му.

 

4. НАВИЦИ ЗА ЦЯЛ ЖИВОТ– през пубертета може да се окажат решаващи при избягване на наркотици, алкохол и зависимости от неподходящи компании. Усилията, които всеки от семейството е полагал в упоритостта си детето да тренира, ще се възнаградят точно сега. Придържането към режим и вече проверена среда няма да позволят толкова лесно залитане извън нормата. Инвестираме време и усилия в началото, когато и по-лесно влияем върху желанията на детето. Имаме повече механизми за въздействие. След това тази инвестиция ще ни се върне стократно със собственото ни спокойствие. Най- доброто би било да тренираме паралелно с детето- не задължително едновременно и на едно и също място, а по- скоро то да знае, че ние също се занимава ме със спорт. Така се изгражда доверие и общите теми за разговор се увеличават.

 

5. РАБОТА В ЕКИП Не само колективните спортове развиват това умение. Децата осъзнават постепенно, че е необходимо да се преминат определени стъпки до достигане на дадена цел- победа или класиране, или прием в отбора. Научават се да полагат усилия, да не се отказват. Разбират, че наградата не идва веднага, а след усилен труд и необходимо време.

Това е вероятно най- ценното в спорта. Освен ако не ви харесва да купите таблет на 5-годишната си дъщеря сега, веднага и незабавно. Ако е така, никога не споделяйте тази статия!!!

Пампорово

Коментари

Коментари

Вашият коментар